Daudzu iecienītie lietuviešu virtuves ēdieni

Mums par negodu, mēs maz zinām par lietuviešu pavārmākslu. Bet galu galā šī tauta ir mūsu kaimiņi un labi draugi. Ir pienācis laiks šo situāciju labot, jo lietuviešu virtuve ir bagāta ar dažādiem gardiem ēdieniem.

Esam apkopojuši piecas oriģinālas šīs Baltijas valsts receptes. Izlasiet arī, kāds ēdiens iekļauts UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Lietuvas virtuve

Lietuvas virtuve ir diezgan unikāla. Tā ir pārņēmusi gan vācu, gan slāvu virtuves tradīcijas. Šī neparastā kombinācija padara šīs valsts tradicionālos ēdienus gan garšīgus, gan barojošus. Ir pienācis laiks tos iepazīt tuvāk.

Vederai

Katra lietuviešu saimniece zina, kā pagatavot vederai. Būtībā tās ir kartupeļu desiņas ar lociņiem. Tas ir patiesi ģimenes ēdiens, kas pulcē visus radiniekus pie viena galda.

Sastāvdaļas:

1,5 kg kartupeļu
500 g sīpolu
2 m cūkgaļas zarnu
400 g speķa
400 g skāba krējuma
Melnie pipari
Sāls
200 ml piena

Pagatavošana:

Sīpolus nomizo un sagriež kubiņos. Uzkarsētā pannā ielej nedaudz augu eļļas un apcep sīpolus.

Vislabāk pirms gatavošanas nedaudz sasaldēt speķi, lai to būtu vieglāk sagriezt. Sasmalciniet speķi plānos kubiņos. Nosūtiet to uz pannas kopā ar sīpoliem. Pēc garšas pievienojiet sāli un piparus.

Pienu ielej katliņā un uzkarsē uz uguns. Pagaidiet, līdz tas uzvārīsies. Šajā laikā var sākt strādāt ar kartupeļiem. Tie ir jānomizo un jāsarīvē uz smalkas rīves. Sasmalcinātajiem kartupeļiem pielej pienu. Šim maisījumam pievieno nedaudz ceptus speķa un sīpolus. Pievieno sāli un piparus. Maisa līdz viendabīgai masai.

No cūkgaļas zarnas nogriež visu tās garumu – tik, cik nepieciešams vienai desai, un sasien mezglu. Zarna jāpiepilda ar kartupeļu masu. To var izdarīt, izmantojot īpašus gaļasmašīnas uzgaļus, vai arī nogriezt pudeles kakliņu, uzlikt uz tā zarnu un ar rokām pārvietot masu. Nav nepieciešams to piepildīt ļoti cieši. To dara tik ilgi, līdz ir piepildīti visi 2 metri zarnas.

Izsmērē cepamo paplāti ar augu eļļu un pārliek tajā desiņas. Nosūta uz 5 minūtēm cepeškrāsnī augstākajā temperatūrā. Pēc tam desiņas caurdur ar zobu bakstāmo. Un cep vēl 30 minūtes 180 grādu temperatūrā.

Atlikušajā sīpolā un speķī ielej skābo krējumu un liek uz mazākā karstuma. Sautē 10 minūtes. Pasniedz desiņas ar lociņiem un skābo krējumu.

Šajā video skatieties recepti.

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment